Scheiden en hypotheek
Ga je uit elkaar en wil jij of je ex-partner in het huis blijven wonen? Dan wil je zeker weten dat alles goed geregeld wordt. Als in het huis blijft wonen dan heeft dit gevolgen voor je hypotheek. Meestal moet je de helft van de woning kopen van je ex-partner. Is er overwaarde? Dan moet ook hiervoor een verdeling gemaakt worden.
De regels voor een nieuwe hypotheek kunnen anders zijn dan toen je de huidige hypotheek hebt afgesloten. Bij een echtscheiding of relatiebreuk mag een hypotheekverstrekker afwijken van de strikte hypotheeknormen, dit heet een explain-regeleing. Wij hebben ervaring met het afwijken van de hypotheeknormen en kunnen helpen wanneer het wenselijk is dat er afgeweken wordt van de standaard normen
Hier moet je op letten
Om de mogelijkheden inzichtelijk te maken volgen wij een vast stappenplan:
- Onderzoeken of een partner in de woning kan blijven wonen
- Hoe wordt de woning en de hypotheek verdeeld
- Wat gebeurt er als het niet lukt
- Akkoord via de hypotheekverstrekker regelen
- Afronden via de notaris
1. Onderzoeken of een partner in de woning kan blijven wonen
Als je wil blijven wonen zal je de helft van het huis van je ex-partner moeten kopen. Waarschijnlijk is hier een lening voor nodig. Wanneer je uit elkaar gaat moet de hypotheekverstrekker je ex-partner, degene die het huis verlaat, onstaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid.
Het overnemen en (eventueel verhogen) van de hypotheek beoordeelt de geldverstrekker als een nieuwe hypotheek. Op dat moment wordt gekeken naar je inkomen en de actuele waarde van het huis. Kan je alle lasten alleen betalen? Hierbij houdt de hypotheekverstrekker rekening met de veranderde hypotheeknormen en kan worden afgeweken van de standaard normen.
2. Hoe wordt de woning en de hypotheek verdeeld?
Als blijkt dat je kan blijven wonen in de woning ga je naar de volgende stap, het vastleggen van de verdeling en de voorwaarden. Vastlegging gaat via een echtscheidingsconvenant en/of een akte van de notaris. Wij helpen je graag tijdens deze stap met het vastleggen van de afspraken.
3. Wat gebeurt er als het niet lukt om de hypotheek over te nemen?
Als blijkt uit het onderzoek dat je de hypotheek kan overnemen zullen we er alles aan doen om dit gedaan te krijgen. Maar het kan helaas ook voorkomen dat de geldverstrekker niet akkoord gaat. Belangrijk is dat je in het echtscheidingsconvenant duidelijk vastlegt wat de gevolgen zijn wanneer het niet lukt om de hypotheek op jouw naam te krijgen.
4. akkoord via de hypotheekverstrekker regelen
Heb je alle afspraken goed vastgelegd dan breekt een belangrijke fase aan. Wij helpen je graag de hypotheek om te zetten alleen op jouw naam.
We bespreken concreet wat de financiële gevolgen voor jouw zijn en maken je financiële positie na de echtscheiding inzichtelijk. Vervolgens moet de geldverstrekker voorlopig akkoord gaan zodat vervolgens de echtscheiding kan worden uitgesproken door de rechtbank.
Om de hypotheek te regelen houden we 4 tot 12 weken aan voor het hele proces. Als de hypotheek snel geregeld moet zijn kun je ons helpen. Hoe sneller en correcter je de benodigde documenten aanlevert, hoe sneller we alles kunnen controleren en naar de geldverstrekker kunnen sturen. We helpen je met het correct aanleveren van onze documenten via dit overzicht “hoe lever ik documenten in één keer goed aan”
5. afronden via de notaris
Wanneer de geldverstrekker een definitief akkoord heeft gegeven informeert die de notaris. De notaris ontvangt een instructie onder welke afspraken de hypotheek moet worden gewijzigd en zal zorgen voor de afwikkeling.
Omdat je al genoeg zorgen hebt nemen wij graag de regie in dit proces. Wij onderhouden de contacten met de notaris en taxateur. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over het regelen van de hypotheek. Wij bieden je duidelijkheid en financiële rust vanaf het eerste moment.
Wij ontvangen je graag op kantoor voor een vrijblijvende afspraak
Heb je vragen over een van onze diensten?
Dan kun je contact opnemen via ons contactformulier.
Je kunt ons natuurlijk ook bellen of even langs komen op ons kantoor.
Dr. A. Hoynck van Papendrechtstraat 82 5571 GW Bergeijk |
|
info@merlinfd.nl | |
+31497552999 |
"*" geeft vereiste velden aan