Volgende woning kopen: waar moet ik op letten?

Afspraak maken

Wil je een volgende woning kopen en ben je benieuwd wat dit betekent voor je hypotheek? Wij maken graag een vrijblijvende afspraak en geven we duidelijkheid op al je vragen. Naast het berekenen van je maximale hypotheek bespreken onder andere:

Volgende woning kopen: hier moet je op letten

  1. Kan ik mijn oude hypotheek meenemen?
  2. Welke hypotheekvormen kan ik kiezen?
  3. Moet ik mijn huidige woning eerst verkopen?

1. Kan ik mijn oude hypotheek meenemen?

De afgelopen jaren zijn er veel hypotheken afgesloten met een lage hypotheekrente. Wij bekijken of je je rentecontract van je huidige hypotheek kan meenemen naar je nieuwe huis. Het kan zijn dat je rente iets omhoog of omlaag gaat. Dit is afhankelijk van het verhouding tussen de hypotheek en marktwaarde van de woning. Leen je bijvoorbeeld 50% van de waarde bij de huidige woning en veranderd dit naar 90% bij de nieuwe woning dan heb je vaak een iets hogere rente.

2. Welke hypotheekvormen kan ik kiezen?

Ga je voor je nieuwe woning meer lenen dan de huidige hypotheek dan sluit je hiervoor een aanvullende lening. Voor deze aanvullende lening kun je kiezen uit een annuïteiten hypotheek, een lineaire hypotheek of een combinatie van beide.

Is je bestaande hypotheekvorm anders, bijvoorbeeld aflossingsvrij? Als je deze al voor 2013 had dan kan je deze tegen bepaalde voorwaarden meenemen naar je nieuwe woning. We adviseren je graag over de mogelijkheden.

3. Moet ik mijn huidige woning eerst verkopen?

Als je een volgende woning wil kopen voordat je huidige woning is verkocht dan kan het zijn dat je een (gedeelte) van de overwaarde moet overbruggen met een overbruggingshypotheek. Je moet dan ook rekening houden dat je voldoende eigen middelen hebt om tijdelijk twee hypotheken te kunnen betalen.

Is je woning al verkocht? Wil je je huidige hypotheek meenemen dan moet je rekening houden met de voorwaarden van de meeneemregeling. Vaak moet je binnen 3 tot 6 maanden een nieuwe hypotheek aanvragen om te voorkomen dat je recht voor het meenemen van de hypotheekrente vervalt.

Heb je vragen over een van onze diensten?

Dan kun je contact opnemen via ons contactformulier.
Je kunt ons natuurlijk ook bellen of even langs komen op ons kantoor.

Dr. A. Hoynck van Papendrechtstraat 82
5571 GW Bergeijk
info@merlinfd.nl
+31497552999

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwe woning kopen of
een hypotheek oversluiten

Eerste woning kopen

Lees meer

Hypotheek oversluiten

Lees meer

Scheiden en hypotheek

Lees meer