Eerste huis kopen: waar moet ik op letten?

Kan ik een huis kopen? We krijgen de vraag vaak. Er komt veel kijken bij het kopen van een eerste huis als starter. Wij nemen je bij de hand en vertellen waar je in ieder geval op moet letten bij het kopen van een eerste huis.

Afspraak maken

Eerste woning kopen: hier moet je op letten

Waar moet je op letten bij het kopen van je eerste woning. Wij helpen je graag met ons stappenplan

  1. Laat uitrekenen hoeveel je maximaal kan lenen
  2. Op huizenjacht
  3. Een bod uitbrengen
  4. Hypotheek regelen
  5. Naar de notaris

1. Laat uitrekenen hoeveel je maximaal kan lenen

Als je een eerste huis wilt gaan kopen, is het belangrijk om vooraf te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit hangt onder meer af van je inkomen, de hypotheekrente, koop je alleen of met een partner? Op veel websites kan je een berekening maken. Dit is een indicatie. Wil je zeker weten wat je maximaal kunt lenen dan maken we graag een vrijblijvende afspraak. Na de afspraak weet jij exact wat maximaal kunt lenen voor een hypotheek.

2. Op huizenjacht

Nu je weet wat je maximaal kunt lenen is het tijd om op huizenjacht te gaan. Meestal begint de zoektocht vanaf je bank via huizensites als Funda en Jaap. Je vindt er een uitgebreid aanbod, al hangt dat natuurlijk af van je budget en waar je zoekt. Mocht je geen geschikte woning vinden dan kan het helpen een aankoopmakelaar te kiezen.

3. Een bod uitbrengen

Heb je het huis van je dromen gevonden dan kan je starten met het uitbrengen van een bod. Een goede voorbereiding is dan belangrijk. Hoeveel is de woning waard? Wij helpen je graag bij deze voorbereiding en houden rekening met het opnemen van de juiste voorwaarden in het koopcontract zoals:

  • Voorbehoud van financiering
  • Voorbehoud van bouwkundige keuring
  • Voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie

4. Je hypotheek regelen: hoeveel weken duurt dit?

Is je bod geaccepteerd? Dan breekt er een belangrijke fase aan. Wij helpen je graag aan de beste hypotheek. Maar dat niet alleen. We bespreken of je de nieuwe woning wil verbouwen of verduurzamen? Ook helpen we je bij het kiezen van een goede notaris en regelen we de taxateur.

Om de hypotheek te regelen houden we 1 tot 4 weken aan voor het hele proces. Als de hypotheek snel geregeld moet zijn kun je ons helpen. Hoe sneller en correcter je de benodigde documenten aanlevert, hoe sneller we alles kunnen controleren en naar de geldverstrekker kunnen sturen. We helpen je met het correct aanleveren van onze documenten via dit overzicht hoe lever ik documenten in één keer goed aan

5. Naar de notaris

Als we de hypotheek hebben geregeld mag je naar de notaris. De notaris zorgt voor de officiële overdracht van je nieuwe huis. Als de aktes zijn gecontroleerd zet je vervolgens de handtekening en krijg je de sleutels van je eerste huis!

Koop je een huis met je partner en ben je niet getrouwd of heb je geen geregisteerd partnerschap. Dan helpen wij met het informeren van de notaris zodat je goed kan adviseren over het opstellen van een samenlevingscontract.

Heb je vragen over een van onze diensten?

Dan kun je contact opnemen via ons contactformulier.
Je kunt ons natuurlijk ook bellen of even langs komen op ons kantoor.

Dr. A. Hoynck van Papendrechtstraat 82
5571 GW Bergeijk
info@merlinfd.nl
+31497552999

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwe woning kopen of
een hypotheek oversluiten

Volgende woning kopen

Lees meer

Hypotheek oversluiten

Lees meer

Scheiden en hypotheek

Lees meer